25 Nisan 2008 Cuma

Patatesli Rulo Börek



Patatesli Rulo Börek



Malzemeler



· 4 Adet yufka

· 1 kg patates

· 1 yumurta

· 1 su bardağı süt

· 1 su bardağı yoğurt

· Bir su bardağından biraz az sıvı yağ

· Tuz , biber (arzuya göre)



Üzeri için



1 yumurta

1 su bardağı kaşar rendesi



Yapılışı



Patatesi haşlayıp ezip süt, yoğurt, yumurta, yağ ve tuzu ilave edip homojen bir karışım elde edene kadar karıştılarım.Blendırla olabilir.

2 yufkayı üst üste koyup üzerine bir kaşık yardımıyla karışımın yarısını sürelim.

3.yufkayı dikkatlice serdikten sonra karışımın diğer yarısını da sürelim.

Kalan 4.yufkayı da serdikten sonra böreği dikkatlice acele etmeden rulo yapalım.Ortadan ikiye bölüp streç filmle kaplayıp bir tepsiyle buzluğa kaldıralım.

Eğer birkaç saat sonra yenecekse hafif donunca buzluktan çıkarıp dilimleyip üzerine yumurta ve kaşar sürelim. 180 derece fırında 30-40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

Yok eğer ben bunu yaptım ama bir kaç gün sonra yemek istiyorum denirse; buzluğa koydukan bir iki saat sonra çıkarılıp dilimlenip yine bir tepsi yardımıyla buzluğa kaldırılırsa bir hafta tazeliğini korur.Aşağıda böreğin yapım aşamalarından 2 bölüm göreceksiniz.







7 Nisan 2008 Pazartesi

KURU FASÜLYE PİYAZI


Eşim kuru fasulyeyi çok sever. Geçen hafta sonu kuru fasulye yapacaktım fakat buzluktan kıyma çıkarmış oldum. Ben de köfte yanında piyaz yapmayı uygun buldum.İlk defa yaptım ama inanılmaz güzel oldu.Hani İstanbul’da meşhur bir köfteci vardır ya onun köfteleri kadar güzel köfteler, yine orada yediğimiz piyaz kadar güzel bi piyaz yaptım.Ellerime sağlık.Deneyenlerde bağımlılık yapabilir. Ben de olduğu gibi her hafta yapılma ihtiyacı hissedilebilir.Şimdiden uyarması.
Bu arada geçen hafta Ahmet Eymen gitti.E malum babası özlemiştir artık.6 kg olmuş bebeğim benim.. Çok şeker.Buradan Özbek ailesine kucak dolusu sevgiler gönderiyorum J
Fenerbahçe de yarı finale çıktı çok şükür.Bizim müfettişlerde aşırı memnun ayrıldılar ne diyelim artık…Bundan iyisi Şam’da kayısı J)

Gelelim tarife;

Malzemeler:

1 su bardağı kuru fasulye ( kuru haldeyken)
1 tane kuru soğan tercihen kırmızı
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı pul biber ( isteğe göre azaltılıp çoğaltılabilir)
5 yemek kaşığı zeytinyağı,tuz
1 limonun suyu

Hazırlanışı:

Kuru fasulye haşlanır
Soğanlar piyazlık ( yarım ay şeklinde) doğranır
Maydanoz doğranır
Zeytinyağı limon ve tuzla sos hazırlanır tüm malzeme karıştırılarak servis yapılır..Afiyet olsun bol proteinli bir tarif…

Şimdi uyumalıyım yarın sabah derse geç kalmamak için…

ÇITIR PİZZA

Çıtır Pizza

Hamur Malzemeleri:

1 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytin yağı
Yarım su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Un
Bir paket instant maya

Hamurun hazırlanışı:

Sütü, yağı ve ılık suyu bir kapta karıştırın.Tuzu ve şekeri ilave edin. Unu azar azar ekleyerek instant maya ile karıştırın. Hafif ele yapışabilen bir hamur oluncaya kadar yoğurun. Üzerini kapatarak bir saate yakın dinlenmeye bırakın.Bu arada üzeri için istediğiniz malzemeleri hazırlayın.Ben yeğenlerim geleceği için malzemeyi çok çeşitli tutmadım.

Üzeri için malzemeler:

1 tam bir de yarım kangal sucuk ( yarım ay şeklinde doğranmış)
2.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
5-6 adet doğranmış biber ( ister kırmızı ister yeşil)
1 su bardağı doğranmış zeytin
3 tane domates tuz, kekik, kırmızıbiber
Bir tatlı kaşığı domates salçası

Hazırlanışı:
Dinlenen ve biraz kabaran hamuru yağlanmış fırın tepsisine elinizle yayarak şekil vermeye çalışın.Bu işlemi birkaç dakika sürdürün.Çünkü ilk başlarda hamur hemen toplanıyor.Fakat bi kaç hamle sonra o da pes ediyor.Hamurun üzerine 3 tane kabukları soyulmuş rondodan geçirilmiş içine bi miktar kekik, salça ve kırmızı biber eklenmiş karışımı güzelce yayın.Daha sonra sırayla malzemelerinizi dizin.(Kaşar hariç)180 derece fırında yarım saat pişirdikten sonra çıkarıp üzerine kaşar rendesini serpin.Kaşar rendesini serpip yarım saat daha fırında pişirdikten sonra kontrol edebilirseniz altını kontrol edip kızardığını gördüğünüzde fırından çıkarın.Afiyetle yiyin…

1 Nisan 2008 Salı

Ayran Çorbası




Ayran çorbası:

Malzemeler:

1 su bardağı aşurelik buğday

1 kase yoğurt

1 yemek kaşığı un

1 kuru soğan

2 yemek kaşığı tereyağı

Bir tutam aşotu ( Erzurum’da bulunan bir ot.Bazı yörelerde tohumu kişniş olarak bulunur.Erzurumlular bu otu sırf kışın bu çorbada kullanmak için yazdan salamura yaparlar.Sonra da bütün kış neredeyse her gün J afiyetle içerler.Bana da sevgili yengem yapmıştı.)

Arzuya göre minik minik köfteler (daha önceden tuz, karabiber ve kuru ekmek ile yoğrulup fındık büyüklüğünde yapıp yapışmayacak şeklide buzluğa koyup oradan kullanabilirsiniz)



Yapılışı:



Öncelikle aşurelik buğdayı bir gece önceden yıkayıp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar suda bir taşım kaynatıp ertesi güne kadar o kapta bekletin.
Bir kase yoğurdun içine bir kaşık un koyalım.Blendırdan geçirelim.Tamamen pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım.
Aşurelik buğdayın içine bir bardak su ekleyip kaynamaya bırakalım.
O kaynamaya başlayınca önce köfteleri atın.
Ayrı bir yerde soğanı yemeklik doğrayıp tereyağıyla kavurun.
Onlar pişince yavaş yavaş yoğurt ve unlu karışımı dökün.
Karıştırmaya başlayın.Tamamen kaynamaya başlayınca kıvamını kontrol edin.Çok sıvı ya da çok katı olmamalı. Özellikle çok katı olmamasına özen gösterin çünkü soğuyunca tamamen katılaşıyor.
Aşotunu yıkayıp çorbaya ekleyelim.
Ardından soğanlı karışımı isterseniz tabaklara paylaştırın isterseniz tencereye ilave edin.


Not: Eğer aşotu bulamazsanız bu çorbayı yapmamazlık etmeyin.Kuru nane ile de yapabilirsiniz..Tuzunu en son ilave edin.



Afiyet olsun…