1 Nisan 2008 Salı
Ayran Çorbası
Ayran çorbası:
Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
Bir tutam aşotu ( Erzurum’da bulunan bir ot.Bazı yörelerde tohumu kişniş olarak bulunur.Erzurumlular bu otu sırf kışın bu çorbada kullanmak için yazdan salamura yaparlar.Sonra da bütün kış neredeyse her gün J afiyetle içerler.Bana da sevgili yengem yapmıştı.)
Arzuya göre minik minik köfteler (daha önceden tuz, karabiber ve kuru ekmek ile yoğrulup fındık büyüklüğünde yapıp yapışmayacak şeklide buzluğa koyup oradan kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
Öncelikle aşurelik buğdayı bir gece önceden yıkayıp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar suda bir taşım kaynatıp ertesi güne kadar o kapta bekletin.
Bir kase yoğurdun içine bir kaşık un koyalım.Blendırdan geçirelim.Tamamen pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım.
Aşurelik buğdayın içine bir bardak su ekleyip kaynamaya bırakalım.
O kaynamaya başlayınca önce köfteleri atın.
Ayrı bir yerde soğanı yemeklik doğrayıp tereyağıyla kavurun.
Onlar pişince yavaş yavaş yoğurt ve unlu karışımı dökün.
Karıştırmaya başlayın.Tamamen kaynamaya başlayınca kıvamını kontrol edin.Çok sıvı ya da çok katı olmamalı. Özellikle çok katı olmamasına özen gösterin çünkü soğuyunca tamamen katılaşıyor.
Aşotunu yıkayıp çorbaya ekleyelim.
Ardından soğanlı karışımı isterseniz tabaklara paylaştırın isterseniz tencereye ilave edin.
Not: Eğer aşotu bulamazsanız bu çorbayı yapmamazlık etmeyin.Kuru nane ile de yapabilirsiniz..Tuzunu en son ilave edin.
Afiyet olsun…
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder