2 Aralık 2008 Salı

Ayva Tatlısı



Zilhiccenin ilk on günü münasebetiyle iftar programları düzenliyoruz ailecek. Gerçi bizim bir amacımız da Malatya’dan gelen ablamla ( Esra ) değişik etkinlikler yapmak. Yani anlayacağınız bir taşla kuş katliamı yapmak niyetindeyiz. Pazar akşamı Hale hanımda idik bu vesileyle. Bir güzel masa karşıladı bizi ilkin.Ardından birlikte olmanın mutluluğu çocukların gürültüsü…..vs ile devam etti mübarek gece. Sofra çok güzeldi ablamın bizler için hazırladıkları ise lezzette sınır tanımayan cinstendi.
Bu masadan çok tarif çıkar ama ben size ayva tatlısını anlatacağım. Çok güzel olmuştu valla minik minik ayvalarla daha güzel olmuş. Pazarda markette böyle minik ayva bulursanız alın ve hemen işe koyulun derim.

Ayva Tatlısı

Malzemeler

İstediğiniz kadar ayva tercihen minik minik (Ortadan ikiye bölünüp soyulup temizlenmiş)
Her yarım ayva için 2 yemek kaşığı toz şeker

İç malzemeleri

Dövülmüş ceviz ( çok ince olmasın )
Tarçın
Ablam elma rendesi koymuş ama olmasa da olur dedi.

Hazırlanışı

Yarım ayvaları teflon bir tencereye (ben hep fırında yapılır sanırdım bu tatlıyı) koyun. Her birinin üzerine iki yemek kaşığı toz şeker serpin, 8 yarım ayva için yarım çay bardağı su gezdirin ve çok kısık ateşte yumuşamasını bekleyin. Tencereye ayvanın çeikrdekilerinde de birkaç tane atın. Beklerken iç malzemeleri hazırlayın ceviz tarçın ve elma rendesini karıştırın. Ayvalar biraz pişince tencereden çıkarmadan birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun ve bir süre daha pişirin. Soğuyunca kaymak yanında servis yapın.






5 yorum:

elif dedi ki...

Nefis gozukuyor ama burada ayva bulamiyorum. Insallah Turkiye`ye donunce denerim. Ellerinize saglik...
(Bu arada ben de firinda yapildigini saniyordum. Belki oyle yapilan bir cesidi de vardir.)

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Nefis gorunuyor ayva tatlisi sahane olmus,ellerine saglik canim.

simayhobievi dedi ki...

renklendirilmemiş sade haliyle çok seviyorum bende ayva tatlısını eline sağlık arkadaşım

SARI PAPATYALAR dedi ki...

Kamerî ayların 12’ncisi olan Zilhicce ayı, İslâm’ın beş esasından biri olan hac ibadetinin yerine getirildiği umumi af ve bağışlanma ayıdır.
İşte bu mübarek ayın birinden onuna kadar olan zaman dilimi “leyâli-i aşere”, yani on mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür. İşte bu günlerin kıymetini anlatan Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) muhteşem müjdesi:“Allah'a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce'nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur.buyurmuştur

Adsız dedi ki...

iki gün önce denedim ayvalarım küçüktü ve de altını kısarak denedim bu tarifi ama suyu az geldi tutmuyor tarif :(