10 Mayıs 2008 Cumartesi

Tepsi Kadayıf



Malzelemer:

750 gr tel kadayıf
3 su bardağı şeker
6 su bardağı su
350 gr ceviz içi ( dövülmüş)
250 gr tere yağı+bir su bardağı sıvı yağ (mısırözü)

Şeker ve suyu bir tencereye koyun kaynamaya bırakın.
Kadayıfı bir tepsinin içinde tel tel ayırıp, yarısını yuvarlak tepsiye döşeyin.Kalın bir parça kalmamasına dikkat edin.Mümkün olduğu kadar kadayıf taze olsun eğer taze olmazsa kalın parçalar kalır ve güzel olmazz..Bir kat kadayıfın üzerine dövülmüş cevizi serpin.Üzerine diğer kat kadayıfı aynı şekilde ince ince açarak serin.Ellerinizle resimde de görüldüğü üzre tepsinin üzerine bastırın. Daha sonra ise tepsinin üzerine çapı kadayıf tepsisinden daha küçük olan bir tepsinin alt tarafıyla baskı uygulayın. Fakat bu işlemi es geçmeyin aksi takdirde kadayıfınız resimdeki gibi olmaz
Tereyağını eritin kadayıfın üzerine gezdirin.İşte şimdi asıl maharet gerektiren kısma geçtik.Tepsini ocağın üzerine alın ocağın bütün gözelerini yakın.( Büyük gözleri
orta hararete getirin) Tepsiyi elinizde döndürerek altını da kalın bir bıçak yardımıyla ara sıra kontrol ederek pişirin.Pişince sira değer tarafa geldi demektir.Tepsideki kadayıf ilk halinden oldukça küçük konuma gelmiştir, pişmenin etkisiyle daha da küçülecektir.Bu sizi endişelendirmesin.Tepsiyi yuvarlak bir çay tepsisinin arkasına yavaşça aktarın.Daha sonra pişmemiş taraf alta gelecek şekilde tepsiye yeniden koyun.Bıçak yardımıyla diğer tarafı da pişirin.Şerbet ve kadayıf ılıkken kızaran kadayıfın üzerine şerbeti dökün.Afiyet olsun!






Hiç yorum yok: