30 Haziran 2008 Pazartesi

ÇÖREK ( Erzurum Yöresi) # PDÇSE 26


Sevgili Huriye bu çörekler de senin için :) Kolay gelsin...
Ablamın oğlu sevgili yiğenim Sami’nin sünnet törenine az kaldı.Hazırlıkların tam gaz devam ettiği şu günlerde herkes kabiliyetine göre ablama yardımda bulunuyor.Annem, halam, Sümeyra ablam ve ben payımıza düşen görevi yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık olarak 100 tane çörek yaptık.Sabahın erken saatlerinde başlayan bu hummalı çalışma, gerçekten “bir elin nesi var iki elin sesi var” sözünün bir gereği olarak umulmadık bir kolyalıkla bitti.İki kişi hamur açarken diğer iki kişi de çörekleri yağlayıp fırınlama işlemini yaptı.Ben hamur açmayı çok severim ve beceririm de : ) O yüzden açma kısmına yarım ettim daha sonra ablam geçti yerime o devam etti açmaya ben de anneme yağmala ve fırınlama işlemine yardım ettim. Erzurum yöresine ait bu enfes çörekleri çok severiz.işimiz bittikten sonra son tepsi fırındayken çay yaptık.O güzelim çöreklerden taze taze çayın yanında yedik..Yapılamaz diye bir şey yok valla hamur açmasını az çok becerebilen bir kişi mutlaka ama mutlaka bunu yapabilir.Mutfak cesaret ister.Ben bazen övünürüm güzel hamur açıyorum diye tabi annem de benim hamur açmamı çok beğenir.Betül ablam da “annemin kanatlarıyla uçmak kolay önemli olan kendi başına bunları yapmaktır” der.Aslında haklı. Ben de en kısa zamanda hamur açma teşkilatı alıp bu güzel yöresel lezzetleri evimde yaşatacağım…(Hala bir merdane ve oklavam yok!)

Gelelim bu lezzetin tarifine:

Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçine sürmek için tereyağ+ sıvı yağ

Mayayı ılık suyla kabarmaını bekleyip hamuru hazırlayın.Yoğurma aşaması çok önemli.Annem çok güzel yoğrulursa çok güzel açılır dedi.Hamuru çok az beklettikten sonra küçük bir mandalina boyutlarında bezeler haline getirin.Tabi hamurun çok beklememesi gerekl.Yani fazla mayalanmasına fırsat vermeden yapılmalı.O yüzden birkaç kişi birlikte yapayı yeğleriz miktar çok olunca.Ama hamurunuz az ise ve hızı açabiliyorsanız tek başınıza yapın derim..
Yaptığımız bezeleri resimdeki büyüklüğe göre ve katalama şekline göre birer kaşık yağ ile yağlayarak şekillendirin.
Tepsiye dizin.Üzerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu serpin.180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun..

Hamuru maddi manevi yıpratmadan güzelce açalım. Yaklaşık olarak 2 yemek kaşığı yağ karışımdan üzerine gezdirelim. Şekildeki gibi katlayalım. Genişçe elimize saralım. Bu aşamadan sonra biraz bekletip, elimizle yassılatıp yağlanmış tepsiye dizelim.

13 yorum:

Hansa dedi ki...

bu bie sanat eseri,bu bir şaheser,bu bir başyapıt.Bir fincan sıcak çay be bir miktar beyaz peynir eşliğine yemek bunu dünyanın en harika menüsü demek.Bayılırım.Ellerinize sağlık yorucu olmuş ama değmiş.Safiye sende ustalar arasında usta oldun çıktın ha....

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Canim yaaa!! ya sen beni oldurecen galiba ben gittim inan,bu nasil super çorek yillar once bir arkadas yapmisti onda yedim ve halen tadi damagimda ,simdi gorunce aklima geldi,çok yapmak istiyorum ama bana biraz zor geliyor,acaba becerirmiyim diye,denesem mi:))yapa yapa bir iki tutmaz uçuncusunde tutar demi ama:)) ya da sana komsu olsaydim oh ne iyi olurdu:)) tum ailenin bayan fertlerine tesekkur ediyorum masallah ailecek beceriklisiniz. HARIKA HARIKA HARIKA. Ayrica tekrar katildigin için çok sevindim canim çok mutlu oldum inan. Artikin etkinlikten sonra da hep sendeyim bu lezzetler kaçmaz,beklerim her zaman. Öptum.

AYRICA : PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..Yayına Hazırlayanlarhttp://nasibim.blogcu.com/http://birdemliksohbet.blogspot.com/Sorumlu Müdür http://selmahlc.blogcu.com/Grafik Tasarım Düzenleme Yagmur İparSizde sununumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey adınızı sitenizin adresini dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır:)
Örnek isim: SEVİL SAHİN
Site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com/
Tarif : SALATAYARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/search/label/SALATA%20YARI%C5%9EMASI%20TAR%C4%B0FLER%C4%B0

kelebeklisaniyeler dedi ki...

canim ah keski yakin olsaydik bak gor o zaman benden zor kurtulurdun:)) bu harika mamalarla...yok tatlim malesef ki istanbulda yasamiyorum. Fransa da yasiyorum sen gel buraya,turkiyede ise luleburgazliyim (trakyali) heeee:)) optm.

CAHİDE dedi ki...

merhaba canım,Huriyenin sayfasında gördüğüm bu enfes lezzet beni buralara getirdi.Ne şahane bir tarif.bende yufka açarım ama annenin açtığı yufka zar gibi olmuş.o kadarda maharetli değilim.Annelerimizi Allah başımızdan eksik etmesin.Elinize sağlık canım.buraya gelmek çok güzeldi.kal sağlıcakla...

Latin Amerikadan Lezzetli Yemekler dedi ki...

canim yaaa corekleri gorunce erzurum aklima geldi bu ne boyle cok harika gozukuyor agzim sulandi desem yeridir
ellerinize saglik kuzencim blogunu zevkle takip ediyorum hem tarifler hem haberler aliyorum selam ve sevgiler

yaban mersini dedi ki...

cnm o nasıl maddi manevi yıpratmadan hamur açmadır??bize de bir kurs verseniz..bayıldım yani..ellerinize sağlık.slmlar.

nagehan dedi ki...

Merhaba arkadaşım, sanki sayfanda bir annemin çöreklerini görür gibi oldum...Ben Erzurumluyum ve Erzurumdayım.Bizim buralarda çok yapılır ama ben yufka açmayı bilmediğim için annem hep yapar bana, annem adına ben övüneyim annemin çörekleride harika olur valla...Huriyenin sayfasında Erzurum çöreği diye görünce hemen geliverdim sayfana, harika şeyler var..Eline koluna sağlık...Bende beklerim...

Sevgiler
Nagehan

Sevil Şahin dedi ki...

gercekten sahane olmuş emegine saglık canım ayrıca
26. Ev sahibemiz olan HURİYE(KELEBEKLİ SANİYELER) arkadaşımıza olan destegin ve tarifin için bende Porselen demlik ailesi( http://birdemliksohbet.blogspot.com ) olarak teşekküre geldim .ELLERİNİZE SAGLIK
EMEGİNE SAGLIK GUZEL BİR HAFTA DİLERİM
Sevgilerimle SEVİL SAHİN

Hansa dedi ki...

ben bu çöreğe mütemadiyen yorum yazarım artık annemi özledikçe.İ

nanın o zar gibi yufka neki yemesi nasıl zevkli bi bilseniz erzurumun bu meşhuuur çöreği misafir sofralarının olmazsa olmazıdır.Yapamayan kızı almazlar.valla erzurumda yaşasam evde kalmıştım he :):):) neyseki buralardayız.

Safiye dedi ki...

sevgili dostlar valla bu çöreğin bu kadar övgü alacağını tahmin etmeliydim.Ama insallah bu sayfada çok kısa süre sonra baklavayı da göreceksiniz.Açılış şekliyle bu sefer bizzat kendi açtığım yufkanın resimini çekeceğim :) sizden iltifatlar alınca valla ınsanın yufka açtıkça açası geliyor :) denizler misali..

Tatlı Mutfağım dedi ki...

Canım selamün aleyküm...

Üç aylarının ve kandilinin hayırlara vesile olmasını dilerim.

Rabbim hayırlı dualarını kabul buyursun inş.

Allah'a emanet...

BEYTİYE

Tijen dedi ki...

Keteeee!
Yaşasın. Çok güzel olur değil mi? Yanında Kars kaşarı olsa. Bir de çay.

Tijen dedi ki...

Linklere ekledim siteni sevgili Safiye. Teşekkürler paylaştıkların için.