29 Ağustos 2009 Cumartesi

Vişne Şurubu İftar Bereketi Etkinliği 3




İftar bereketi etkinliği 3'e Sevil'e göneriyorum.

Eşimin arkadaşlarını iftara davet ettiğimiz akşam yani artık geride bırakmış olduğumuz gün aldığım duyumlara göre oldukça güzel geçmiş. Benim içinse; "Yemekteyiz" programına katılmış, fakat mutfağa ilk defa giren ve bir o kadar da iddalı "en birinci benimmm!!" diyen yarışmacılardan farkımın kalmadığını düşünüyordum ki eşim yardıma geldi. Sağolsun en azından psikolojik destek sağladı. (En azından dediğimi duymasın yaptığı yardımı bir daha yapmaz.... ) Başta her şey yetişcek paniğe gerek yok gibi geldi ama ezan yaklaşırken heyecen doruktaydı. Üstelik iftar da 19.53 gibi geç bir saatte oluyor buna rağmen elim ayağıma dolaştı.. Sanırım bunda, eve geç girmemin ve mutfağımın dağınık olmasının etkisi büyüktü. Ama çok şükür sorunsuz bir şekilde iftar edildi.


Menü olarak daha önceden planladığım ve alışverişini dahi yaptığım yemekler vardı. Ama son anda istek şarkı çalmaya karar verdim. Midelerinin sesini dinleyen gençler mantı ve yaprak sarması istemişler. Mantı ve yaprak sarması Allah'ın lütfu olarak bir şekilde geldi pişti. Hazırladığım diğer yiyecekler de elbette Allah'ın lütfuyla oldu ama mantının ve yaprak sarmasının sırrını söylemeyeceğim. (Üzümünü ye bağını sorma misali.) İlerleyen günlerde tekrar ederse bu mantı klasiğimiz duramaz açıklarım.


Son değişikliklerle menüm şöyle oldu:

Geleneksel tadıyla annemizin elinden çıkmış;
Tarhana Çorbası ( Karabük/Yenice'ye ait)

Nerden geldiği bilinmeyen (!) Mantı ve Etli Yaprak Sarması

Mevsim salata

Kemalpaşa Tatlısı


veeeee

Yaz günlerinin vazgeçilmez içeceği nefiss Vişne Şurubu!

Vişne Şurubu

Malzemeler


İstediğniz kadar vişne

Toz şeker
Su

Eldiven

Ezmek için kalın aralıklı meyve sebze yıkadığımız süzgeç

Hazırlanışı

Vişneleri saplarından ve varsa yapraklarından ayıklayıp bol suyla yıkayın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. Kaynamaya bırakın. Kaynayınca altını kapatıp soğumaya bırakın. Eğer soğuyunca hemen yapmaya başlayacaksanız buz dolabına koymanıza gerek yok. Ama eğer ertesi gün yapabilirim derseniz -benim gibi- dolaba kaldırmanızı öneririm. (Bozulmasını önlemek amacıyla)

Yeteri kadar soğuyan vişnelerin tanelerini süzgeç üzerinde eldiven giydiğiniz elinizle tabir-i caizse mıncıklayarak ezin. Bu işlemi bütün vişneler için tekrarlayın. Arzu ettiğiniz kadar toz şekerle tatlandırın, suyunu ayarlayın.İçeceğimiz içmeye hazır. Afiyet olsun...




5 yorum:

Sevil Şahin dedi ki...

TATLIM RESMİ YOKMU BİR ARA RESMİNİDE EKLESEN İYİ OLUR

Adsız dedi ki...

soğuk soğuk ne iyi gider

ellerine sağlık
sevgiler

HUYSUZBALIK dedi ki...

Evdeki donmuş vişnelerle ne yapsam diyordum ben de. Ama taşınıncaya kadar beklemek gerekiyor :) Ellerine sağlık çok güzel görünüyor doğal hem de. Sevgiler...

Safiye dedi ki...

Yeşim, evet iftarda ve sahurda bizim vazgeçilmezimiz. Şekerini biraz az koyduğunuz sürece çok faydalı.
Esin, demek taşınıyorsun. Hayırlı olsun. Kolaylıklar dilerim. Kolay değildir eminim ..

Hansa dedi ki...

baksana banada yap bundan eferim saaa...
bide o karnıyarığı görünce ağzımın suyu aktı anaaa...!!!
bide ben öyle bloglarda hiç sevmem kimsenin merak etmiyceği birr şeyi egzantrik bi olaymış gibi bekletmeyi söylemem söylemem merak edin demeyi.yapma bi daha sana yakışmıyo yaz gitsin gelip yiycek değilizya mantılarını :):)
...anladın sen onu.....